Varför har vi odds på Melodifestivalen?

Svaret på frågan är egentligen ganska enkel. Vi rätt och slätt älskar Melodifestivalen! När Europa efter andra världskriget ville lätta upp stämningen lite så skulle det arrangeras en musiktävling. Sverige var tidigt med på banan och tävlade redan 1958, som var den tredje gången musiktävlingen arrangerades. Alice Babs blev handplockad av en jury för att representera Sverige det året.

Åren går och tävlingen växer i popularitet. Fram till 1974 var det en jury som röstade fram de vinnande bidragen, medan folket hade lite att säga till om. Men det här året fick vanliga medborgare lov att sitta med i de olika jurydistrikten som fanns i Sverige. Som säkert många kommer ihåg var det detta år Abba vann med Waterloo och intresset ökade ännu mer.

Melodifestivalen, älskat och hatat – men alla vill se finalen

Det är något visst med ”Mello”, som det kallas i folkmun. Alla vill se finalen, men inte alla vill erkänna att den faktiskt var bra. Faktum kvarstår dock; Melodifestivalen är väldigt populärt i Sverige. Så populärt att bettingsajterna har börjat med att låta folk satsa pengar på vilken låt som vinner. Oddsen följer man på respektive spelsajt, i media och på Internet.

Vem vinner?

Det är så olika från år till år. Vissa år är tror alla på en viss artist, och så blir det också som man trott. Andra år är det så jämt att ingen ens vågar gissa på vilken låt som ska vinna. Ett år då de allra flesta gissade rätt, och kanske satsade en slant, var 2012. Det var året Loreen vann med Euphoria.

Högoddsare i Melodifestivalen

Varje år pratas det om högoddsare i Melodifestivalen. 2018 hade Kalle Moraeus oddsen mot sig. Han gick vidare till andra chansen, men där tog det stopp. Hade Kalle vunnit skulle de som eventuellt satsat på honom gått hem med upp till 18 gånger pengarna. Oddsen kan variera, men gillar du Mello och dessutom att spela – varför inte satsa en slant nästa år!