Svenska Eurovisionvinnare

I denna artikel nämns de framgångsrika svenskar som lyckats med konststycket att vinna Europas och kanske världens största sångtävling, nämligen Eurovision Song Contest. Eurovision Song Contest har funnits sedan 1956 och har återkommit årligen sedan dess. Alltså har 63 säsonger av tävlingen avverkats upp till idag. Vid sex tillfällen har Eurovision Schlagerfinalen vunnits av en svensk artist. Detta är det näst mesta ett land har vunnit, efter Irland som har vunnit sju gånger. Frankrike, Luxemburg och Storbritannien ligger på tredje plats med fem vinster vardera. Den mest kända Eurovisionvinnaren i världen som kommer från Sverige fram till idag är troligtvis Abba.

Svenska vinnare

Bland de sex vinnarna var vårt kära Abba först ut att vinna och det gjorde man år 1974 med bidraget ”Waterloo” i Brighton, Storbritannien. Tio år senare var det dags igen, denna gång genom Herreys som kammade hem tävlingen med bidraget ”Diggi-loo diggi-ley” i Luxemburg. Näst på tur var Carola som vann i Rom 1991 med bidraget ”Fångad av en Stormvind”. I Jerusalem 1999 vann Charlotte Nilsson med bidraget ”Take me to your heaven”. Efter det dröjde det till 2012 innan Sverige vann igen, nu genom Loreen som såg till att föra tävlingen tillbaka till Sverige när hon vann med sitt bidrag ”Euphoria”. Måns Zelmerlöw vann 2015 med ”Heroes”.

Svenska arenor

I och med att Sverige har vunnit tävlingen sex gånger har tävlingen hållits i Sverige lika många gånger. En fördel det vinnande landet får är att få hålla i en internationell tävling med mycket uppmärksamhet året efter. Tre gånger har tävlingen hållits i Stockholm, år 1975, 2000 och 2016. 1986 hölls tävlingen i Göteborg och i Malmö 1992 och 2013. Eurovision Song Contest sägs vara världens största underhållningsprogram och har även blivit utnämnd till den längst pågående musiktävling av Guiness World Records. Detta inträffade i samband med sextioårsjubileet 2015. Det är med andra ord en enorm tävling som Sverige lyckats väldigt väl i fram till nu med sex vinnare.